Proje Eğitim İçerikleri

Proje Döngüsü Yönetimi PCM | Faaliyet Planı, Bütçe

Hedefleri tanımlanan projelerin, uygulama sürecinin planlaması Faaliyet Planı ile oluşturulur. Projenizin hedefleri ile faaliyetleri birbirini tamamlayan parçalar olarak düşünülmelidir.  Mantıksal Çerçeve tablosunda belirttiğiniz proje detaylarını, Faaliyet planı ile uygulanabilir hale getirebilirsiniz.

Proje Döngüsü Yönetiminde, adım adım ilerlemek projenizi yazarken bilgi toplayarak, bu bilgileri analiz ederek ilerlemenizi sağlar. Faaliyet Planı da Mantıksal Çerçeve Tablosu hazırlandıktan sonraki aşamadır. Böylece, Mantıksal Çerçeve tablosunda yazdığınız açıklamalara göre gerekli faaliyetleri öngörmeli ve plan çıkarmalısınız.

Bu süreç sırasıyla;

  1.      Mantıksal Çerçeve Tablosu
  2.      Faaliyetlerin belirlenmesi (Faaliyet Planı)
  3.      Gerekli harcamaların belirlenmesi
  4.      Harcama miktarlarının belirlenmesi
  5.      Bütçenin oluşturulması ile tamamlanır.

Bütçe Nasıl Hazırlanır?

Proje bütçesi, uygulanacak faaliyetleri kapsayan bütçedir. Her bir faaliyet için bütçeye gerekli harcama miktarları gerekçeleriyle birlikte yazılmalıdır. Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta, proje bütçenize eklemediğiniz bir faaliyetiniz varsa, hibe programı kapsamında bu faaliyeti gerçekleştirmeniz beklenir. Faaliyetleri bütçede göstermeyi unutursanız, bu sizin hatanız olarak kalır ve o faaliyeti gerçekleştirmeniz beklenir. Hangi faaliyete, ne kadar bütçe gerekiyorsa dikkatle planlamaya özen göstermelisiniz.

Proje bütçesini hazırlarken, Faaliyet Planı çok önemli olduğu için içeriğini bilmeniz gerekir.

Faaliyet Planı 6 temel bölümden oluşur;

  1.      İnsan Kaynakları

Projede çalışacak tüm personel burada belirtilir. Asgari ücretten az olmamak koşuluyla brüt maaşlar eklenir. Hizmet alımlarını bu bölüme eklememelisiniz.

  1.      Seyahat

Yurtiçi ve yurtdışı yol masraflarını bu bölümde detaylandırmalısınız.

  1.      Ekipman

Proje için gerekli ekipman, malzeme giderlerini bu bölümde belirtmelisiniz.

  1.      Yerel Ofis

Projenin uygulanacağı yerde yerel ofis açılacaksa, ofis giderlerini bu bölümde belirtmelisiniz.

  1.      Diğer Maliyetler

Hizmet alımlarını bu bölümde yazmalısınız. Örneğin; web sitesi tasarımı için fatura ile hizmet alımı gideri belirtebilirsiniz.

  1.      Diğer

Bütçede yer alan her bir harcama, Mantıksal Çerçevede yer alan hedeflere uygun olarak gerekçelendirilmelidir.

Projenizin hibe desteği alabilmesi için bütçenin piyasa araştırmalarına göre fiyatlandırılması, tutarlı olması ve gereksiz harcamaları barındırmaması gerekir.  

Proje Bütçesi Hazırlarken Kaçınmanız Gerekenler

  1.      Bütçeyi olduğundan fazla göstermeyin. Hibe desteğine başvuru yapan onlarca proje içinden bütçesi piyasa araştırmaları sonucunda oluşturulmuş olanlar ve kaynakları en etkili biçimde kullanmayı amaçlayanlar öne çıkacaktır.
  2.      Faaliyetlere göre maliyet çıkarın yani sırf bütçeyi doldurmak için faaliyet üretmeyin.
  3.      Hibe başvuru rehberinde duyurulan “uygun olmayan maliyetler” bölümündeki giderleri bütçenize eklememelisiniz. Uygun olmayan maliyetler her hibe programına göre farklılık gösterebilir. Örnek olarak; bina satın alınması, kiralanması uygun olmayan maliyet olarak gösterilmişse, bütçenize bu gibi giderleri eklememelisiniz.

Proje bütçesi hazırlamak oldukça detaylı ve öngörü isteyen bir aşama olduğu için hibe desteğine başvuru yapmadan önce bütçenizin en iyi şekilde hazır olduğuna emin olmalısınız. Proje Döngüsü Yönetiminde Faaliyet Planı ve Bütçe ile ilgili sorularınızı yorum olarak bırakabilirsiniz. Yeni eğitim içeriklerimizden haberdar olmak için Hibe Info Sosyal Medya hesaplarını da takip etmeyi unutmayın.

Sosyal Medyadan Takip Edin

Bir Yorum Paylaşın