İktisadi ve Ticari Anlaşma (CETA) Avrupa Birliği ülkeleri ve Kanada arasında 30 Ekim’de imzalandı. Anlaşma çerçevesinde ekonomik kalkınma, sosyal gelişim ve çevre koruma alanlarında işbirliği kabul edildi.
Ticari Anlaşmaya göre besin güvenliği ve işçi hakları konularında yeni düzenlemelerin yapılması, gümrük vergilerinin ve yatırımcılara yönelik kısıtlamaların kaldırılması planlanıyor. AB ve Kanada arasında ekonomik ve ticari işbirliği ile ülkeler arası iş olanaklarının arttırılmasıyla sektörlerin karşılıklı olarak geliştirilmesi önemli adımlar arasında yer alıyor.
AB – Kanada Ticaret Anlaşması ile;
- Ekonomik gelişmeyi desteklemek için yerel iş imkânlarının arttırılması,
- Gümrük Vergilerinin kaldırılması,
- Avrupa Birliği ülkelerinin, Kanada kamu ihalelerine katılımının sağlanması,
- Geleneksel ürünlerin, sanatçı haklarının uluslararası platformda korunması,
- Hizmet Sektöründe yatırımların önünün açılması,
- Ülkeler arası yatırımların desteklenmesi,
- Uzun vadede işbirliğinin güvence altına alınması,
- Tüketici haklarının, çevrenin korunması konusunda işbirliği sağlanması planlanıyor.
Avrupa Birliği ve Kanada Arasında Ticari İlişkiler
Kanada, Avrupa Birliği ülkelerinin 12.sırada önemli ticaret ortağı iken Avrupa Birliği Kanada’nın ABD’den sonra 2. sırada en önemli ticaret ortağıdır. Avrupa Birliği ülkelerinden Kanada’ya en önemli ihracat malları makine, ulaşım araçları, kimyasallardır ve AB ile Kanada arasında yıllık ticaret hacmi 60 milyar Avro’yu bulmaktadır.
AB – Kanada Ticari ilişkilerinde önemli bir pay da yatırımlardan gelmektedir. AB, Kanada’da yatırım yapan yabancı yatırımcılar sıralamasında 2. sırada yer alır. Kanada ise, AB’de yatırım yapan yabancı yatırımcılar arasında 4. sıradadır. Avrupa Birliği ülkelerinde yatırım yapan Kanadalı şirketler burada birçok iş imkânı yaratarak, bilgi ve becerilerin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Ekonomik ve Ticari Anlaşma kapsamında da bu ilişkilerin sürekli hale getirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
Tarım Sektörü
Kanada ve AB ülkeleri arasındaki Ticari anlaşma çerçevesinde tarım sektörü, besin güvenliği, çevrenin korunması konularında da düzenlemeler planlanıyor. Ülkeler arası Açık Pazar ile tüketiciye daha fazla ürün seçeneği sunulması, fiyatların düşürülmesi ve çiftçinin iş güvencesinin korunması amaçlanıyor.