Uygulamak istediğiniz proje fikrinin belirlenmesi ile başlayan, tüm faaliyetlerin yürütülme aşamalarını kapsayan sürece proje döngüsü denilmektedir. Proje konusunun belirlenmesinden uygulanmasına tüm sürecin belirli bir sistematiğe göre tasarlanması proje döngüsü yöntemi ile belirlenmektedir.
Proje yönetim döngüsü, Avrupa Birliği tarafından kullanılan ve proje hazırlama sürecinin doğru planlanması, etkinliğinin arttırılması için tercih edilen bir yöntemdir.
Proje döngüsünün aşamaları;
- Fikrin belirlenmesi
- Proje fikrinin analiz edilmesi
- Projenin planlanması
- Projeye kaynak bulunması
- Faaliyetlerin uygulanması
- İzleme ve değerlendirme
Proje döngüsünün ilk üç aşamasında “sorun, eksiklik” olarak belirlediğiniz konunun araştırmalar ve analizler ile netleştirilerek uygulanabilir olup olmadığı değerlendirilir. Bu aşamaları detaylarıyla öğrenmek için “Proje Fikri Nasıl Oluşturulur?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz. Projeye kaynak bulunması, faaliyetlerin uygulanması, izleme ve değerlendirme aşamaları da hibe programlarının duyurularına ve başvuru süreçlerine göre planlanmalıdır.
Proje döngüsü yönetiminin avantajları;
- Proje fikrini oluştururken neden-sonuç ilişkisi ile konunuzu belirlemenize olanak sağlar.
- Faaliyet sürecinde karşılaşabileceğiniz engelleri belirlemenize yardımcı olur.
- Projenizin sürdürülebilir olması için uzun vadede planlama ve koşulları değerlendirmenizi sağlar.
- Projenizi uygularken planlamadan kaynaklı sorunları en aza indirmenizi amaçlar.
Proje konunuz ne kadar iyi olsa da iyi planlanmamış ve analizler yapılmamışsa, hibe desteği alma olasılığınız kalmayacaktır. Sonuçları kanıtlanmış bir yöntemle projenizi hazırlayarak, hibe desteği alabilir, uygulama sürecini de en iyi şekilde yürütebilirsiniz.