Enerjinin ipek yolu olarak gündeme gelen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı TANAP, Türkiye ve Azerbaycan ortaklığı ile 17 Mart 2015 tarihinde temelleri atılarak hayata geçirildi. Azerbaycan doğalgazının giriş noktasını Türkiye – Gürcistan sınırındaki Türkgözü sınırı, Türkiye içi çıkış noktalarını Eskişehir ve Trakya oluşturuyor. Doğalgazın Avrupa’ya çıkış noktası ise Türkiye – Yunanistan sınır bölgesi İpsala olan TANAP, yaklaşık 1850 km’lik uzunluğa sahip dünyada bugüne kadar gerçekleştirilen en uzun ve taşıma kapasitesi en geniş olan doğalgaz boru hatlarından biri olacak.
Türkiye – Azerbaycan stratejik ortaklığı ve işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Güney Gaz Koridoru Türkiye’de Kars, Erzurum, Ankara, Eskişehir, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Trakya’dan geçerek Avrupa’ya ulaşacak. Azeri gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasına imkan sağlayan Güney Gaz Koridoru, Türkiye ve Avrupa ülkeleri açısından tarihi önem taşımaktadır.
Güzergahı üzerinde bulunan illerin iktisadi ve sosyal gelişiminin yanı sıra ülke ekonomisine de önemli katkı sağlaması beklenen proje ile doğalgaz ithalatçısı olan Türkiye için arz çeşitliliği sağlayacak. Projenin çıktılardan önemli biri olarak da büyük ölçüde Rusya doğalgazına muhtaç olan Avrupa’nın enerji bağımlılığını azaltması bekleniyor. Bölgenin enerji haritasını değiştirecek olan TANAP, Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlamanın yanı sıra bölgedeki güç dengelerini de değiştirecek güce sahip konumda. Azerbaycan’ın sahip olduğu zengin doğalgaz kaynaklarını yeni pazarlara ulaştıran proje ile 2018 yılında ilk gaz sevkiyatının yapılması hedefleniyor.